måndag 18 oktober 2010

Musslor? Ja? Nej?

Musslor? Är det festligt kanske? Eller?

När jag blir rik ska jag ha catering till alla mina käcka events som jag då ska bjuda in till. Rikemansevent. Och så ska jag självklart ändå låtsas att jag lagat allt själv.

Hoppet är det sista som överger människan. Jag kommer nog aldrig att bli rik om vi ska vara lite realistiska.

6 kommentarer:

anydaynow sa...

pilgrimsmusslor = gott. och lite festligt.

Haren sa...

Är scallops lika med pilgrimsmusslor? Åh, vet ej. Har varit vegetarian nästan alltid och har bara ätit fisk och skaldjur senaste åren men i princip aldrig lagat. Men folk här blir helt knäckta när jag bjuder på vegetariska middagar. Hatar att jag är så här mesig och får prestationsångest av att laga mat. Och alltid måste ursäkta det jag lagat.

anydaynow sa...

Japp, scallops.
Fattar problematiken, jag harnte heller ätit kött på tio år (dock älskar jag fisk & skaldjur). Men serverar aldrig festliga kötträtter om jag lagar själv (vet inte ens hur man grillar, typ. Opoppis i Aus).

Sara sa...

Gillar du fisksoppa? I så fall så lovar jag dig att det här receptet är en gudagåva! Inte alls svårt att laga och alla (jag lovar, alla!) blir alltid imponerade av resultatet.

Fisksoppa från Vårgårda
4 pers

1/2 hackad purjo
1/2 hackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
Fräses i en tjockbottnad gryta.

Tillsätt:
1,5 fiskbuljongtärning
2,5 dl vitt vin
1,5 tsk timjan
1,5 tsk basilika
1,5 msk tomatpuré
Låt koka 4-5 min.

Tillsätt:
2,5 dl grädde.
2,5 dl creme fraiche (lätt creme fraiche funkar bra)
ev. 2 dl vatten (dvs. häll i vatten tills du får en konsistens du själv gillar - mer om du gillar soppa, mindre om du föredrar gryta)
0,5 gr saffran
Salt
Peppar
Låt puttra ca 15 min.

Valfri fisk tillsättes, tex 400 gr torskfilé eller annan vit fisk, och 400 lax. Låt puttra ca 5 min.

Räkor, musslor, kräftstjärtar tillsättes och låt allt bli varmt (koka ej, då blir räkorna sega).

Lycka till!

Anna sa...

Får man fråga - hur många är ni - ska det vara varmt eller kallt?

(har jobbat som kock på segelfartyg med nästan uteslutande fisk och skaldjursmat....och mkt bufféer. Specialist på allt från skitavancerat till enkelt och billigt. Eller enkelt och dyrt. Eller hur som.)

Haren sa...

Sara: Tack! Låter urgott. Tänker mig att jag ska prova på vad Cecilia föreslog i inlägget nedan. Så sparar jag det här receptet tills nästa gång jag ska bjuda på middag. Score! Slippa ångsta nästa gång.

Anna: Jag tänkte mig som sagt att jag skulle prova räkor, ostron, hummer, ost-konceptet som Cecilia föreslog. Men om du har något förslag på något ruskigt lätt och gott, kallt eller varm, bring it on!
ps. kockar är mina hjältar.