torsdag 21 februari 2008

Roliga tjejer är tydligen inte så roligt

Under min grundutbildning var vi tjugofem tjejer och fyra killar i klassen. Hur mycket tror ni att dom där fyra killarna hördes på seminarium och föreläsningar? Minst verkligen minst femtio procent. Fast dom var ungefär femton procent av klassen. Och till hundra procent var det killarna som fick resten av klassen att asgarva.

Nu är det så att jag råkar ha skitmånga sjukt roliga och smarta vänner av kvinnokön. Och vad säger jag när en av dessa sjukt roliga och smarta kvinnor reducerats från knuten näve och han vet inte vad han förlorade till om jag var lite mer så och lite mindre så. Inte tog så mycket plats. Inte var så rolig.

Hallå! Har ni någonsin hört en enda kille be om ursäkt för att han tar plats, är smart och rolig och fundera på förminska alla dessa egenskaper för att behaga en kvinna. Nej! Det kan jag lova att ni inte har.

Och den andra vännen vars sambo mulnar så fort hon skämtar och får hela festens uppmärksamhet. Hur han väser måste du alltid hålla på? Och mr X som alltid fy faen vad du och Bästisen är jobbiga när ni ska stå i centrum hela tiden.

Inte kan det väl vara så att män känner sig hotade av roliga och smarta tjejer. Att dom vill att det ska fortsätta på krogen och middagarna med vännerna och på jobbet och seminariet, att dom dominerar. Att dom får fortsätta att tro att solen skiner i just deras röv för att dom har uppmuntrats att ta plats sen dagis, det är dom som ska dra skämten och få skrattberömmet. Visst ibland kan det vara jobbigt med folk som vill stå i centrum hela tiden. Men allvarligt det är inte det det handlar om. Om det någonsin ska bli någon jämställdhet att tala om i det här landet så måste tjejer lära sig att ta plats, att få skämta och vara högljudda utan att vara "okvinnliga". Vi ska inte hålla tyst och hålla tillbaka och faen heller att vi ska hålla tillbaka för att den som föreställer älska oss mår bättre av det.

2 kommentarer:

stambyte sa...

Jag hade faktiskt en lång diskussion om det där med en kille nyligen. Att det såklart måste vara så att tjejer måste få ta plats för att samhället ska kunna bli jämställt nån jävla gång. Och isåfall måste faktiskt männen backa, och låta kvinnorna kliva in, men att det är där problemet är. Och han höll med, men var fortfarande väldigt tveksam till att män någonsin kommer låta kvinnor ta deras positioner. "Jag vill att typ höga poster ska tillsättas på grund av kunskap, inte kön" sa han, och jag bara suckade och sa att jo, se vart det har tagit oss...

Nej, det är fan så som det alltid varit "vi måste höja våra röster för att höras", och vi ska för faan vara roliga även om det tydligen är jobbigt för vissa män.

Anonym sa...

Kvinnor som tar plats i centrum och inte håller tillbaka ska älskas.