onsdag 28 februari 2007

Min äldsta vän

Vi hade precis flyttat ifrån honom som slog mamma. Bet sönder hennes öra. Kastade min bror i krossat glas. Mig in i väggen. Förhindrade mig från att sova i fyra år. Till en lägenhet med var sitt rum och lugn och ro. Hon bodde på andra sidan gatan. Min nya bästis med kanintänder och rosa träningsoveraller. Hon frågade om jag vill hoppa hopprep. Sen så var det vi. Vi åkte rullskridskor, spelade fotboll, cyklade, sov över hos varandra varje dag, gjorde läxor ihop, ibland frågade vi chans på samma killar, tävlade om vem som hade snyggaste snedluggen, dansade till NKOTB, kollade på Bevvan ihop. Mamma jobbade skift på Industrin och jag lagade mat till mina bröder. Hennes hem blev ett andningshål. Där fick jag pizza, kinamat och bullar på lunchrasten. Och det fortsatte liksom att vara vi. Vi började hångla med killar, dricka folköl på helgerna, vara kära i fotbollsklubbens alla juniorer. Alltid tillsammans.

Sen började vi gymnasiet på olika skolor. Och under sommarlovet mellan grundskolan och gymnasiet blev hon ihop med en av fotbollsjuniorerna och jag spenderade det i soffan hemma hos en Ny kompis. Medan hon spenderade gymnasietiden med fotbollsjunioren spenderade jag den med att hoppa av gymnasiet, bli specialist på att supa, slampa runt men framförallt med att drömma om något annat. Vi sågs inte så ofta men hon bidrog snällt med sitt leg för att jag skulle kunna gå på krogen.

Efter gymnasiet fick hon jobb på Industrin. Gjorde slut med fotbollsjunioren och blev genast ihop med en jobbarkompis från Industrin. Dom flyttade ihop och blev med hund, katt och kombi. Förlovade sig. Jag flyttade till London och blev kär i mr X. Sen flyttade jag till Spanien. Sen gjorde mr X slut. Jag turnerade runt i Asien och Australien, rökte två paket om dagen, var full varje dag och låg med halva Kanada. Jag flyttade till Skottland. Mr X ångrade sig äntligen och flyttade dit. Efter ett år blev jag rastlös och åkte till Indien ett halvår. Tillbaka till Skottland. Egen lägenhet med mr X, vi handlade på IKEA och började med lugna hemmakvällar. Jag ville dö. Flytta isär. Fylla och mycket jobb. Ihop med mr X igen. Vidare till Sydamerika. Sen Sverige och utbildning. Mr X flyttade till sitt lands huvudstad. Köpte en lägenhet och vi skulle pendla och det skulle gå så bra. Efter två månader gjorde vi slut. Kämpat för att bygga upp ett liv här, plugga, jobba, få nån slags jävla ro. Tillbaka i Skottland en sommar. En vinter i Mellanöstern. Ett mellanspel igen med mr X. Resa i Östeuropa. Träffade J. Vet fortfarande inte vad jag vill eller vart.

Hon och jag vi har knappt något att säga varandra längre. Hon tycker att jag är såååå crazy, rastlös och galen fast jag bara är precis som vilken annan svensk ung dam med beslutsångest och längtan efter nåt annat. Hon har jobbat och jobbat på Industrin. Tills händerna inte orkade mer. Sjukskriven. Tarmsjukdom. Mer sjukskriven. Aldrig lämna Industristaden kanske en go veckolång charter, gärna all-inclusive så att dom ska slippa lämna hotellet. Arbetslös. I dagarna fyller hon 27 och har en bebis som växer i magen. Fast vi blev så olika och nästan aldrig pratar så är hon en av dom jag älskar mest. Och hon är nog lyckligare än mig.

Inga kommentarer: