fredag 7 oktober 2011

Detta tänkte jag på i dag

Minns när jag köpte en babysitter till Trollet att kvinnan i butiken meddelade att en eventuell framtida son kunde då rakt inte använda den. För då skulle han bli bög. För den var rosa nämligen. Finns det verkligen människor som tror det på riktigt, att någon blir bög av att råka nudda något rosa, leka med dockor eller att gilla att prova skor med klack? Men ändå tycker jag att jag hör det så ofta. Kompisar som nästan får panik när deras son har fått låna en solhatt med en pyttevolang på av Trollet. Säg ingenting till ongens pappa nu! fniss, fniss. Att typ en ettåring skulle ha en manlighet eller sexualitet som inte får hotas.

Däremot så säger ju aldrig någon något om att Trollet ganska ofta har på sig blåa kläder. Eller om att hon just nu tycker att bilar är den roligaste leksaken. Vad jag undrar är alltså om den motsvarigheten finns. Alltså oroar sig folk också över att oj, oj, oj vad hon kommer att bli manhaftig och säkert lesbisk med nu när hon har lekt med en smittsam bil. Många vill ju gärna att deras flickor ska vara små prinsessor men jag har aldrig hört någon oroa sig för en liten flickas eventuella sexuella läggning.

5 kommentarer:

Colombialiv sa...

Det har väl lite med status att göra också. Det är inte bara att "maskulinitet" och "femininitet" ses som två helt skilda väsen utan också att "maskulinitet" ges högre status än "femininitet". Därför blir det mycket värre att en pojke är "feminin" än att en flicka är "maskulin".

Men alltså. Finns det folk som på riktigt tänker sånt?

Haren sa...

Jo, det där med status borde jag väl kunnat tänka mig till själv. Klart att det är så. Men JA det finns folk som tänker så. Gör mig galen.

Josefine sa...

Ja, också blir jag så jävla ledsen när jag tänker på hur föraktat det är med rosa och de grejer som mest är förknippat med tjejer. Det är ju inget fel alls på det och det är så fruktansvärt sorgligt att de sakerna bli off limits för en massa killar. Fan.

P.S. Tintin älskar bilar och att sparka fotboll. Enligt deras logik kan jag nu utgå från att hon blir lesbisk fotbollslandslagsspelare samt kommer köra lastbil för att dryga ut den dåliga inkomsten från damfotbollen.

Haren sa...

Jo, jo det fattar man ju att det är precis sådan Tintin kommer att bli. Herregu' vad är du för en mamma egentligen som har sådana POJKLEKSAKER hemma?

Tintin verkar astuff i största allmänhet. Well done du och Mikael säger jag.

Annika sa...

Förra vintern så hittade Peter en overall till Spiggen som han tyckte verkade bra. Den var knallrosa med stora röda hjärtan på. Jag har aldrig älskat honom så mkt som då. Typ. Men vi köpte den inte. Jag orkade inte med allt tjat och alla kommentarer som den skulle givit.INGEN hade kunnat låta den bara passera. oavsett om man tyckt att det varit positivt eller negativt så hade man tyckt något. Jag hade själv gjort det. Så vi köpte en grå overall. Ingen tyckte ett skit. Synd eg. Han passar bättre i rosa.