måndag 22 oktober 2012

Tröttsamt

Har haft så mycket dåligt samvete sista tiden. Gällande barnet givetvis. Antar att hela den här känsligheten kring föräldraskapet har att göra med att det är det en vill göra bättre än något annat i livet. Och innan en fick barn, eh ja klart att en trodde att det var skitlätt att vara förälder och att just en själv skulle vara OERHÖRT tydlig, pedagogisk, träleksakig och ekologisk. I verkligheten är mycket rätt svårt och jag känner mig aldrig tvärsäker på att något jag gör är rätt. Och orken!

Jag har till exempel dåligt samvete för följande saker:

Att Trollet går på förskola mellan 8.10 - 16.20 hela veckorna. Det är ju inte svårt att se att min onge är först där och sist hem varje dag. Klart att det känns samtidigt som jag skriker inuti att hur ska en annars kunna jobba? Jag jobbar bara 7h per dag och ändå är Trollet först och sist. Hur fasiken gör alla andra(alltså fattar att många kan dela på hämtning/lämning men många av föräldrarna är ensamstående)? Och såklart måste ju någon annan jobbig förälder påpeka att Trollet verkar lite ledsen när hon blir ensam kvar. Bara peta på det dåliga samvetet och vrid om, bara gör det.

Skäms även över att vi inte verkar kapabla att potträna ongen.

Får råångest när det är långhelg som denna helg och vi bara jobbar om varandra och inte spenderar en minut tillsammans som familj. Tänker att det är synd om Trollet som inte får uppleva oss som familj. Att alla andra jävlar packar sina bilar och drar iväg hela helgen och har KVALITETSTID i något stughelvete.

Men vi gör så gott vi kan. Och det tror jag nästan alla gör. Så vi kanske inte behöver vara så defensiva kring allt som har med föräldraskapet att göra. Slut försvara oss, ta åt oss och framförallt ifrågasätta varandra. Det tänker jag vore snällt mot oss själva och varandra.

Slut predikan och puss och kram och så.

5 kommentarer:

Li sa...

Kanske kan du istället försöka tänka att när din dotter är ensam eller i stort sett ensam kvar på förskolan så får hon extra uppmärksamhet och tid från de vuxna som är där. Det kan bli en mysig stund även om det kanske kändes lite tråkigt just när sista kompisen gick hem.

Annika sa...

Vi lämnar alltid 8 och hämtar 16. Och då delar vi ändå. Det vägrar jag ha dåligt samvete för. Vem gynnar dåligt samvete? Vem tjänar på det?
Dessutom tror jag inte alls på potträning. Jag tror att man skall utnyttja när ongen själv är redo. Många som jag vet som aktivt pottränat med klistermärken och hela kalaset har fått problem när barnet fattar att bajs och kiss är något man ska belönas för och som kan användas mot sina föräldrar. Det kan sätta press och sånt. Tror jag. Ta det lugnt älskling.Du är inte dålig. Du gör så gott du kan och jag tror att alla missar lite på gungorna och tar igen lite annat på karusellerna. Jag vet att du knäcker dig. Trollet vet inget annat, tänk på det och jag tror det finns andra sätt att få en unge lycklig. Att se till att göra sig själv lycklig.En glad mamma rockar. Puss och jag älskar dig och sånt.

pop my heart. sa...

Men 8.10-16.20 är väl ingen lång dag? Vad är det för folk som ska ha hålla på med att ge folk dåligt samvete hela tiden? Tänker att det är sjukt mycket bättre för Trollet att ha en förälder som har jobbat färdigt när den hämtar än hänger i telefonen/stressar över saker den glömt.

Och potträning, alltså. Blir så trött, det går mycket bättre om en utnyttjar när barnet självt är moget och redo för det, det blir som Annika redan sagt sällan bra om en stressar fram det. En del barn är snabba, andra långsammare och det är helt okej!

Du och hennes pappa gör så gott ni kan! Glada föräldrar ger generellt sett glada barn.

Ps. Har inga egna barn, så kanske inte kan relatera till känslorna fullt ut, men är förskollärare och vet att det är bra även för de barn som går lite senare, som Li sa de får mer uppmärksamhet. Och är de ledsna är det oftast inte för att de går hem sist utan av andra orsaker. Det är iaf min erfarenhet.

Anonym sa...

Oroa dej inte. Samma var det för mina två döttrar födda på 90-talet och de har bara blivit två starka självständiga vuxna tjejer idag. Och så alla aktiviteter, jag stod med high heels i hästspiltor o sadlade en arg ponny med mov´bilen i ena handen, låtsades att fortfarande sitta på kontoret (barnen fick ta taxi/och eller byta om till ridkläder inne i bilen). Och det där med potta och blöja- hallå! Har aldrig hört talas om att någon har haft potträning i 12-årsåldern eller fortfarande haft blöja. Sluta oroa dig, ditt troll kommer klara allt! Gissar att det är allas perfekta mammabloggar al la Mama som ger dagens unga kvinnor dåligt samvete. Man gör så gott man kan så det så!

Colombialiv sa...

Hur hinner folk lämna och hämta så himla tidigt!?! Och Li är mycket klok i sin kommentar.