lördag 31 maj 2014

Börjar bunkra näsdukar tills det är Trollets tur NU!

Här på Nya Zeeland har det ett i mitt tycke konstigt system där alla barn börjar skolan den dag de fyller fem. Eller på måndagen efter. Men ni fattar. Så barnen kommer in i en klass som redan finns. Eftersom Trollet fyller år under sommarlovet (vilket är det svenska jullovet), så kommer hon antagligen ha några andra barn att luta sig mot som också fyllt år under sommarlovet.

Strunt samma. Det jag skulle komma till var att det betyder ju också att barnen slutar på förskolan dagen innan de fyller fem. Och får en helt egen avslutning på förskolan bara för dom. I torsdags hade jag för första gången möjlighet att vara med på en avslutning på Trollets förskola. Det var cirka det gölligaste ever. Det var lyxig lunch, barnet som slutade fick ha på sig en kakahu, fick diplom, alla barn hade gjort kort och teckningar och sjöng sånger till pojken som skulle sluta. Och det absolut gölligaste av allt, alla barn som ville fick hålla tal till och om denna pojke. Inte ett öga torrt. Barnen sa så himla fina grejer. Trollet berättade bl.a. att hon älskade pojken ifråga, att han var rolig och bra på rugby och sa att hon trodde att de skulle fortsätta vara kompisar fast de inte skulle ses lika ofta.

Allt är verkligen inte superbra med Astrids förskola men jag verkligen ÄLSKAR hur de fostrat barnen till att vara underbara, omtänksamma vänner till varandra där.

1 kommentar:

Colombialiv sa...

Vad märkligt, det här med att sluta och börja skolan allteftersom… Funkar det så i skolan också? Att folk tar examen när de fyller ett visst antal år? Eller hur jämnar de ut så att alla går i skolan lika länge?